Роденият на 23 януари 1972 г.в София Виктор Божинов е безспорно най – рентабилният, популярен и обичан български кинорежисьор в момента.

Престижното си реноме той е извоювал с много труд, учене – в НАТФИЗ при проф.Христо Христов, чийто помощник е в „Суламит“(1997) и чиракуване като асистент – режисьор в престижни и не толкова представителни продукции под ръководството на Режи Верние – „Изток - Запад“ (1999), Жак Дорфман - „Версенжеторикс“ (2000), Мат Год - „Ловец на акули“ (2001),Лий Алън Макконъл – „Питон2“(2002),Пол Файг – „Аз съм Дейвид“(2003),Людовико Гаспарини – „Сорая“(2003),Волфганг Петерсен – „Троя“ (2004), Робърт Дорнхелм – „Спартак“(2004) и „Война и мир“ (2007),Майкъл Аптед – „Рим“(2005), Фабрицио Коста - „Сако и Ванцети“ (2005), Джулио Базе – „Разследването“(2006), Едуард Базалгет – „Ханибал“ (2006), братя Тавиани – „Чифликът на чучулигите“(2007), Ник Мърфи – „Герои и злодеи“ (2008), Тимур Бекмамбетов и Дмитрий Кисельов – „Черната мълния“(2009), Сонке Вьортмен – „Папеса Йоана“(2009)…

Гледал съм повечето негови работи като помощник – режисьор.
Трудно е да се определи приноса му към всеки филм, но е безспорен факт, че работи с големи професионалисти, учи се на дисциплина и отговорност и внимателно подбира ангажиментите си.

Като студент негови късометражни филми („Катастрофа“, 1995) са показвани на фестивали в Мюнхен, Оберхаузен, Тампере, Драма, Клермон Феан,а в новелата „Пътуване към свирещия плаж“(1997)главната роля изпълнява бъдещата му съпруга, спътница и помощничка Параскева Джукелова.

През 2004 г.създава кастинг агенцията „Талънт партнърс“, чрез която се осъществяват някои от най – важните пробиви на български актьори в големи проекти като Христо Шопов и Христо Живков в „Страстите Христови“ (2004) и Станислав Яневски в „Хари Потър и огненият бокал“(2005).

В годините на малокартинието работи като режисьор в популярното тв предаване „Понеделник 8 ½“,поканен от тогавашния шеф на „Бояна филм“ Евгений Михайлов, в което шоу водеща е Параскева Джукелова.

Отделно трябва да се акцентира на стажуването на Божинов у нас и в Русия.
В България той е асистирал на добри режисьори като Иван Ничев – „След края на света“ (1998), Людмил Тодоров – „Шивачки“ (2007) , Зорница София Попганчева – „Прогноза“ (2008) и Димитър Митовски – „Мисия Лондон“ (2010)...

За Русия темата е деликатна, но той дължи много на пребиваването си в Москва и работата си по „Война и мир“(2007) на Робърт Дорнхелм,„Първа любов“(2009) на Егор Дружинин, „Черната мълния“(2009) на Бекмамбетов и Кисельов,за да стигне до серийния „Кости“ (2013 ) и „Полетия“ (2014), на които е режисьор и великолепния сериал „Безсонов“ (2023), който трябваше да гледаме първо на руски , а на български език му се насладихме по – късно в тракера AVETORRENTS.

Божинов се завръща в България в най – подходящото време – на подем за родното тв кино.

За периода 2010 – 2024 г. участва в създаването на поредица от популярни и знаменити сериали, с които се утвърждава като безспорен техен корифей.

С Димитър Митовски осъществява „Стъклен дом“(2010 - 2011) и „Под прикритие“(2016),с Евтим Милошев „Столичани в повече“ (2011 – 2019),с Александър Косев и Станислав Тодоров – Роги – „Кантора „Митрани“(2012), през 2015 – 2016 г. представя и двата сезона на стилната комедия„Връзки“.

През 2019 – 2021 г. работи по двата сезона на нашумялата криминално – приключенска драма „Пътят на честта“, през 2021 г. показа първия сезон на обещаващата полицейска кримка –„Отдел „Издирване“, на 16 януари 2023 г.е премиерата на симпатичния детектив „Безсонов“, сниман от него в Русия в съавторство с Андрей Мармонтов и Олег Фомин, а в последните две години е зает с реализацията на другия си много известен хит „Вина“ – 2023 – 2024 г.

Божинов е безспорен ас на тв кино – снима бързо и ефективно, работи с добра драматургия – основно това са имената на Ваня Николова, Милена Фучеджиева , Христина Апостолова, Нели Димитрова, Милен Русков,държи зад камерата да е специалист като Антон Бакарски,при него създават знакови образи някои от най – големите актьори у нас и в чужбина – Калин Врачански и Елена Петрова в „Стъклен дом“, Кръстьо Лафазанов, Руслан Мъйнов,Христо Гърбов, Ненчо Илчев, Васил Драганов, Силвия Лулчева, Албена Павлова, Иван Панайотов в „Столичани в повече“, Любомир Младенов ,Меглена Караламбова и Ралица Паскалева в „Кантора „Митрани“,Анжела Недялкова, Яна Маринова,Лорина Камбурова, Михаил Билалов, Валери Йорданов във „Връзки“, Захари Бахаров в „Кости“, Михаил Билалов, Владимир Пенев, Захари Бахаров, Ивайло Захариев, Лилия Маравиля, Кирил Ефремов, Александър Сано в „Под прикритие“, Силвия Петкова и София Маринкова в „Пътят на честта“, Христо Петков, Иван Бърнев, Елена Телбис, Юлиан Вергов и Роберт Янакиев в „Отдел „Издирване“, Денис Нурулин, Алексей Гришин и Андрей Леонов в „Безсонов“, Михаил Билалов, Владимир Зомбори,Силвия Лулчева, Параскева Джукелова, Герасим Георгиев – Геро и Елена Телбис“ във „Вина“.

Божинов създава и една кинорапсодия – „Песента на ветровете“(2022), а желанието му да работи в голямото кино се осъществява едва през 2017 г., 20 години след заснемането на първата му игрална новела!

За сметка на това реализира истински шедьовър с екранизацията на Милен Русков „Възвишение" с посещаемост над 140 000 души и с участието на Алекс Алексиев, Стоян Дойчев, Владимир Михайлов, Захари Бахаров, Кирил Ефремов, Христо Петков и Филип Аврамов, след това осъществява свежата комедия „Голата истина за група „Жигули“(2021) с Михаил Билалов, Лилия Маравиля, Филип Аврамов, Мая Бежанска и Герасим Георгиев – Геро, снима с голяма любов и вдъхновение драмата за наркоманите „Бягство“(2022) с Цветан Апостолов, Диана Димитрова и Христо Петков, като напоследък силите му са насочени основно към реализацията на другия съкровен и скъпоценен за него проект по Милен Русков - „Чамкория“, върху който той работи през последните години с голям ентусиазъм.
Творческият път на Виктор Божинов е представителен, вдъхновяващ, но и много показателен.

Най-вече за това, че за да се утвърдиш и станеш търсен и ценен, от теб се иска не само талант и последователност, но и упорита, последователна работа, устойчивост, умение да твориш в колектив, да знаеш как да преследваш целите си и да ги реализираш без куриозни провали и компромиси.

Ще чакаме бъдещите срещи с филмите на Виктор Божинов, защото сме сигурни, че той няма да ни подведе и излъже.

 

----------------------------------------------------------

© Борислав Гърдев
© e-Lit.info Сайт за литература, 2024

   
© E-LIT.INFO