040030Всеки, гледал втората част на „Дюн“, ще я определи като епична, мащабна, невероятна. Като блестяща суперпродукция, като блокбастър, определящ развитието на киното за десетилетия напред. Ще се въздържа от сравнения. Защото , ако първият „Дюн“ бе наречен „космическа игра на тронове“, вторият сигурно трябва да се казва „новият властелин на пръстените“.

Истината е, че Дени Вилньов , съсценарист и постановчик и екипът му – операторът Грег Фрейзър, получил вече „Оскар“ за първия „Дюн“ от 2021 г., дизайнерът Патрис Верне и композиторът Ханс Цимър, създават атмосфера близка до магичната и успяват да изградят ефектен и въздействащ спектакъл, държащ ни в напрежение 166 минути.

Вторият „Дюн“ е съвършен в техническо и визуално отношение. За света на мегаспектакъла той задава такива стандарти, сравними с постигнатото в „Нова надежда“ през далечната 1977 г., от Джордж Лукас, когато се роди легендата „Звездни войни“. Вилньов държи под контрол всеки аспект на продукцията и умело направлява действието – плавно и постъпателно – към очакваната кулминация.

Вторият „Дюн“ е по същество филм за инициацията, за възмъжаването на принц Пол Атридес – Тимоти Шаламе, който в компанията на Свободните и своята любима Чани-Зендая трябва да израсне не само до месия, но и до водач на народа си, да отмъсти за гибелта на баща си и да поведе своите хора към Рая – зелената земя.

Предавам сюжета в едри щрихи и дебело подчертавам, че той е поднесен по възможно най-зрелищния и атрактивен начин, като „черешката на тортата“ е финалният, кървав сблъсък на Пол и свирепия и налудничав Фейд-Раута – Остин Бътлър, в който хрисимият Пол убеждава всички, че е новият безспорен господар и владетел.

Ще бъда лаконичен за актьорските постижения – Зендая приятно изненадва, пласирайки страст и вдъхновение в интерпретацията си, Остин Бътлър е съвършеният злодей Раута, Кристофър Уокън е подлият и мимикриращ император, Лея-Сейду е ослепителна като лейди Марго Фенринг, Хавиер Бардем внася демоничен блясък в образа на религиозния фанатик Стилгар, Дейв Батиста плаши и разсмива като Рабан, Стелан-Скарсгард е двойникът на Джаба като Харконен, за Флоранс Пю като принцеса Ирулан времето е прекалено ограничено, което е повече от жалко….

А Тимоти Шаламе в момента е в позицията , в която бе през 2005 г., след премиерата на „Отмъщението на ситите“, Хейдър Кристенсен. Той имаше уникалния шанс да стане суперзвезда от ранга на Харисън Форд, но не изигра добре козовете си. Шаламе трябва трезво да прецени накъде ще се насочи – към екшъните, към мелодрамата или към авторското арт хаус кино, предназначено за фестивални прожекции и ограничен кръг ценители. Не може да остане в разкраченото положение, в което се намира сега, а и няма кой да го търпи дълго време…

В заключение – „Дюн“, част втора, е сред най-значимите и представителни творби на 2024 година, а сме още в самото й начало.

Очаквам добър зрителски успех и заслужен култов статус, с който филмът да се нареди сред стойностните филмови класики на нашето време.

 

----------------------------------------------------------------

„Дюн“, част 2, 2024 г., САЩ, Канада, 166 мин., съсц. и реж.Дени Вилньов, продукция на Уорнър брос.

-----------------------------------------------------------------

© Борислав Гърдев
© e-Lit.info Сайт за литература, 2024

   
© E-LIT.INFO