Даниел Асенов за себе си:
010133

Казвам се Даниел Асенов. Роден съм на 24 март 2000 година в град Бургас и наскоро завърших ППМГ "Акад. Никола Обрешков". Дълго време живях с убеждението, че не разбирам природата на изкуството, но всичко се промени в момента, когато просто му дадох шанс. Може би е било въпрос на време литературата да ме привърже към себе си, имайки предвид така характерната за личността ми експресивност.

Любовта е една от големите теми в историята на изкуството – магия и предизвикателство за твореца. Дали пречупена през призмата на личното, различна или подобна при всеки, тя е едно обективно явление, което и без нашата намеса има своите смисъл и пълнота. Ние просто трябва да ѝ се отдадем. И да я приемем такава, каквото е, а не да се опитваме да я трансформираме в такава, каквато на нас ни харесва, или ни се иска. Защото тя е идеална сама по себе си и със или без хората, си остава енигма. Ние просто сме нейното продължение в реалността.

  • e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

010132Димана Радева за себе си:

Казвам се Димана Тихомирова Радева, родена съм и съм израснала в град Карнобат, но завърших ПМГ „Акад. Никола Обрешков“ - Бургас. Въпреки природоматематическата насоченост на профила ми, изкуството винаги е било жизнена необходимост за мен – да чета книги, да рисувам и да пиша са заниманията, които внасят хармония в света ми.

В литературни конкурси участвам от X клас. В XI клас заех трето място в раздел “Проза“ на националния конкурс „Петя Дубарова“, а поощрителна награда получих от конкурса за есе, организиран от читалище „Асен Златаров“, гр. Бургас – „Магията на словото“. Била съм също стипендиант на проект „1000 стипендии“.

010131Диляна Христова е родена през 1983 г. в Димитровград. Учи българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Нейни стихове са публикувани в различни сборници и периодичния печат. Автор е на новелата „Ехо от лудницата” и поетичната книга “Прозоречната дама” (2014 г.).

е-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

Жеко Жеков

 

Публикации в сайта:

Радост

010128Даниела Найберг е eтнохореолог и културолог. Завършила е българска филология, философия и културология в СУ „Св. Климент Охридски“. Има хореографска специалност от Института за музикални и хореографски кадри в София, а докторска степен (етнохореология) от Института за изследване на изкуствата – БАН. Автор е на стихосбирките:  „Мирис на вода” – на български и английски език (2004; 2005), „Последната неделя на септември“ (2011), „В ухото на раковината“ (2016) и „Избрах да запиша“ (2018), както и на изследването „Съставът за народни танци като културно явление в България“ (2011). От 2008 г. живее в САЩ, където работи активно с българските културни центрове в Сиатъл и Портланд. Пише научни текстове в областта на етнохореологията, както и есета и стихове. Нейни стихове и есета са публикувани на страниците на „Литературен вестник“, „Литературен форум“ и другаде. Координатор е на литературни клубове в Сиатъл и в Портланд. 

   
© E-LIT.INFO