010156Андреана Радева Стефанова, поетеса, журналистка и преводачкаье родена на 15.06.1931 г. в гр. Сливен. Още като ученичка печата стихове във в. «Сливенско дело» и «Народна младеж». Като студентка в Юридическия факултет започва да сътрудничи със свои творби в столичните издания - най-напред във в. «Литературен фронт», «Наша родина» и «Септември», а след завършване на висшето си образование - във в.«Работническо дело», сп. «Пламък», , «Жената днес», «Български воин» и др. Дълги години завежда културния отдел във в. «Софийска правда». Андреана Радева проявява интерес към полската поезия, изучава езика и превежда от полски. Оставя четири свои стихосбирки - «Между две светлини» (1963), «Само едно слънце» (1969), «Земя на детството ми» (1970), «Звезден полет» (1970). В неин превод от полски е издаден световно известния роман на Станислав Лем «Соларис» (1965), книгата за деца «Дневникът на Пластелинко» (1980) от Мария Ковнацка и сборника «Звезден диамант» - избрани поеми на големия полски романтик Циприян Норвид (1981). Участва в антологии на полската поезия, като най-значим е приносът й в антологията «Съвременни полски поети» (1967), с преводи на Владислав Броневски. С течение на времето, от прост но изразителен реализъм стиховете й придобиват творческа и критическа самоувереност. Разработва своя лична проблематика, за съдбата на една жена, в чиято душа се е насъбрала горчевина от живот без съдържание, пречупващ човека, от живот натрапен отвън. В стиховете си Андреана Радева органически страни от прозата вЛитературни и културни новини живота и винаги се стреми към колоритното и художественото. За нея е жизнено необходимо да изгради свое духовно пространство, в което да избяга от пошлостта на света за да може да диша свободно. Умира в София на 4.03.2011 г.

010155Гергина Дворецка е поетеса, авторка на разкази и романи и журналистка. Родена е в София. Завършила е софийската 9-а френска гимназия и българска филология в СУ „Св. Климент Охридски”. Изучавала е полски език в Полския институт в София, както и в летните школи за чужденци на Варшавския университет и университета „Мария Кюри-Склодовска” в Люблин. Дълги години работи в Българското национално радио, където е автор и водещ на младежки, културни, исторически предавания. През 1990 г. създава първото в българския национален ефир предаване за евроинтеграция „Младежта среща Европа“, което впоследствие се нарича „Европейски проекти“ и накрая - „Европа без граници“, и се излъчва близо четвърт век по програма „Христо Ботев“. За радиопредаванията си Гергина Дворецка е отличена с юбилеен медал „1300 г. България“, с награди от Делегацията на Европейската комисия в България, и др. За популяризиране на френската култура през 2006 г. става кавалер на ордена на Академичните палми – третото по значимост държавно отличие на Франция. Създател и главен редактор на сайта www.evropaworld.eu, който на 12 март 2021 г. навърши 6 години. През 2016 г. получава наградата „Златно перо“ на СБЖ.

010154Дебора Дикова е на 28 години, от град Берковица.

Завършила образование в същия град.

Живее и работи в Германия.

010153Велислава Кандова за себе си:

Казвам се Велислава Кандова. Родена съм в Плевен, учила съм в Благоевград, живея в гората, а понякога  - и в градската джунгла - София. Обичам земята и имам градина, в нея сея това, което искам да ям. Обичам да пиша стихове, хайку и къси разкази, понякога обичам и хората. В момента се занимавам с отглеждането и възпитанието на двете си деца. Вярвам, че не е късно все още да се върнем в началото. Единственото нещо, което никога не отказвам, е преход в гората. Обичам лова, риболова, съзерцанието и изобразителното изкуство. Нямам издадена книга, но имам публикации в различни антологии и електронни медии.

   
© E-LIT.INFO