000158.1С герой на несбъднат роман поетесата Димитрина Тончева сравни поетическата визия на тазгодишния лауреат на националната  награда за поезия „П. Пенев” Ангел Ников. От позицията на негово дългогодишно творческо отроче тя припомни думите на духовния си баща, че поезията освен всичко друго е и начин на живот ,и то достоен начин. Изхождайки от тях, „ най-талантливата млада поетеса” в Димитровград сподели пред гостите на поетическия му сборник „Песен наум” в Библиотеката,че духовните настроения на лирическия герой  на тази  , а и не само,книга се случват на поетическа територия, пренесени от там в прозаическата ни действителност, те придобиват митологичен облик и съответно невъзможност да се сбъднат като реални.За аргумент Тончева цитира последната си книга „До утре”( роман в стихове под формата на трагикомедия),  в която е включила стихове на Ников и която умишлено е оставила без публично оповестяване, поради липсата на прозаическия текст.

 

На премиерата на „Песен наум” присъстваха: поетът Маргарит Жеков, съставител на сборника, който сподели пред публиката по повод  връчването на  наградата „П.Пенев” на Ников,че животът по принцип е несправедлив,но в творчеството винаги съществува справедливост; димитровградският поет Кръстю Кръстев, който похвали съдържанието на книгата; литераторите Маргарита Никова  и Живко Русев- съответно негови дъщеря и зет, които под формата на презентация направиха обширен анализ на цялостното поетическо творчество на поета,рицитирайки стиховете му.

 

„Песен наум” е поетическа антология, издадена  със съдействието на община Димитровград от издателство „Литературен форум” (20012г.)  под редакцията на Марин Георгиев. Художник на корицата е Яна Левиева,а съставител на съдържанието – Маргарит Жеков, припомня e-lit.info Сайт за литература.

                   

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Снимка: Владо Вълев

                                                                                       

   
© E-LIT.INFO