010204Керана Ангелова е автор на осемнадесет книги с поезия, проза и есеистика, като последната/засега/ е "Звезди и белези"/2023/.

Романът „Елада Пиньо и времето” е удостоен с наградата „Белетристична книга на годината” на Сдружение на българските писатели и с още три национални награди.

Преведен е на немски в цюрихското издателство "Инк прес" и се разпространява в Швейцария, Германия, Австрия и Лихтенщайн. Преведен е на английски в САЩ.

Романът „Вътрешната стая” е преведен на английски в САЩ.

Романите на Керана Ангелова имат и други награди, а също и номинации като тези от конкурса "Христо Г. Данов", от НЛН "Елиас Канети", от Фондация ЛИБЕР за най-добра белетристична книга, от конкурса "Роман на годината" на НДФ „13 века България” и др.

Стихотворения на авторката са представяни в САЩ, Италия, Русия, Македония, Унгария, Сърбия, Грузия, Испания, Перу, Румъния, Гърция, Египет, Чили, Нидерландия (на английски, нидерландски и фризийски)

По романа „Елада Пиньо и времето” „Малко театро” от Будапеща създаде моноспектакъл през 2009 година. Показван е в много градове на Унгария и България. Игран е с голям успех във Варшава, Торун, Берлин, Хамбург, Битоля, Виена, Лондон и продължава да е в репертоара на театъра.

През 2018 година писателката бе удостоена с Национална награда „Златен Пегас” за цялостно творчество.

 

Публикаии в сайта:

Из "Звезди и белези"

 

----------------------------------------------------------------------

© Керана Ангелова
© e-Lit.info Сайт за литература, 2024

   
© E-LIT.INFO