040021На 6 април в Двореца на културата в Перник етноложката от Регионалния исторически музей Цвета Бакарска представи поредната поетична книга на Румяна Пелова „Сезонни ескизи“. Пред многобройните почитатели не само от областния град, но и от околните селища, дошли специално за представянето на книгата се лееха нежни стихове във възхвала на четирите сезона. Авторката не е обладана от някакви измислени светове, а е почерпила извор за своето вдъхновение от реалния живот. За нея всеки сезон има своето очарование и то личи от стиховете й. Тя излива своите нежни чувства към природата така, както я приема със сетивата си. Влага както характера, така и темперамента си във всяка творба. Натрупала богат опит през годините не може да убегне на любителите на поезията нейното голямо майсторство. Затова поредната й творба е истинско постижение на духа. Личи й, че твори с лекота.
За представянето на новата стихосбирка на Румяна Пелова от София бе дошла и журналистката от националното радио Росица Копукова, която обръщайки се към поетесата с най-топли думи, не пропусна да отбележи, че поредната й поетична творба е своеобразен връх в нейното богато творчество.

Присътващите в Двореца на културата изпитаха истинско удоволствие, когато артистката от Дупнишкия театър Василка Сумева рецитира прекрасното стихотворение на Румяна Пелова „Тъгата носи неговото име“.

Приветствайки от името на редакционния колектив на в. „Пенсионери“ авторката на прекрасната стихосбирка главният редактор Петьо Дафинкичев на любимия на стотици хиляди българи вестник отбеляза, че Румяна Пелова е не само един великолепен творец, но и прецизен редактор в него и умее да подбира най- стойностните творби за публикуване на страницата на изданието „Проза – поезия“. Той даде висока оценка на нейната цялостна дейност.

Този прекрасен празник на поезията в Перник уважиха, както пианистът Петър Вангелов, който изпълни любими мелодии, така и вокално инстументалният състав „Вдъхновение“ от София, който зарадва многобройната публика с патриотични песни и такива по текст на поетесата.

А всички ние, колегите на Румяна Пелова във в. „Пенсионери“, й пожелаваме най-вече здраве и нови творчески успехи.

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Заимствано от в. "Пенсионери" 

---------------------------------------------------------------------------------------------------

© Цветан Илиев
© e-Lit.info Сайт за литература, 2022

   
© E-LIT.INFO