010089Недялко Чалъков е роден на 12.08.1940 г. с. Алеково, Великотърновска област.

Завършва средно образование в родното си село, а висше във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ – специалност „Българска филология“ (1967).

Работи като строител, пощенски раздавач, служител в Априловската гимназия в Габрово. След завършване на висшето си образование е учител в гр. Исперих, директор на основните училища в с. Райковци и с. Дрента, Великотърновска област, както и на Дома за сираци в с. Алеково. Дългогодишен журналист, бил е редактор в ломския вестник „Народна трибуна“; завеждащ отдел „Култура и образование“ в окръжния вестник „Септемврийско слово“, Михайловград (дн. Монтана); председател на Окръжния клуб на младата художествено-творческа интелигенция. От 1970 г. е редактор в БНТ – телевизионно студио В. Търново, където работи до 1993 г. Автор е да десетки документални филми – исторически, фолклорни; пише позия и публицистика. След средата на 90-те години на миналото столетие се занимава с издателска дейност.

Издава книги на млади автори. Гл. редактор на в. „Неделник“ – В. Търново (спрял да излиза в края на 90-те години) и на списанието за екология и хуманизъм „Басейн на Янтра“. Участва с цикъл стихове в алманасите „Янтра“ и „Любовна лирика“, в литературния сборник „Надеждите на „Надежда“ (1994), в антология „Търновска поезия“ (1996) и др. Съставител на поетическата „Антология Търновград“ (2008). Негови стихове са преведени на руски, румънски, украински език, казахстански, македонски, сръбски и полски език.

Превежда стихове на свои колеги от тези страни, които публикува в литературни издания. Лауреат на национални и международни литературни награди. Член е на Съюза на българските писатели.

Автор е на книгите „Върху жарава стъпвам“ (стихотворения, 2000), „Моите незабравими срещи“ (спомени, интервюта, непубликувани писма, свързани с живота и творчеството на 16 изтъкнати български поети, писатели, художници, актьори, 2003), „Моята тъща“ (спомени, 2005), „Самотен под дъжда“ (лирика, 2005), „Сълза от моята вселена“ (стихотворения, 2010), „Долетели птици“ (спомени, 2011), „Благословено утро“(стихотворения), „Докоснати струни“ (стихотворения, 2016).

Умира на 22.06.2017 г.

Поклон пред светлата му памет!

------------------------------------------------------------------------------------------

© Владимир Шумелов
© e-Lit.info Сайт за литература, 2017

   
© E-LIT.INFO