000116Роден е на 7 декември (нов стил) 1909 г. в Банско.

 

Завършва гимназията в Разлог. През 1926 г. поетът постъпва в Морското машинно училище във Варна. Практиката си Вапцаров кара първо на кораба „Дръзки", а през април и май 1932 г. с кораба „Бургас" посещава Цариград, Фамагуста, Александрия, Бейрут, Порт Саид и Хайфа.

 

След завършването на Морското училище работи в с. Кочериново като огняр и механик. После се премества в София. В периода 1936-1938 г. работи като техник във фабриката на братя Бугарчеви за кратко, след това като огняр в Български държавни железници и в Софийския общински екарисаж.

 

Член на БКП.

 

През 1940 г. събира из Пиринска Македония подписи в подкрепа на т. нар. Соболева акция. Съден е за това и интерниран в Годеч. След завръщането му от Годеч през септември 1941 г. се занимава с минноподривни дела срещу немските войски като един от ръководителите на Централната военна комисия при ЦК на БКП.

 

Организира снабдяването на нелегалните с оръжие, документи и квартири, за което е арестуван през март 1942 г. На 23 юли е осъден на смърт и още същата вечер е разстрелян.

 

Той е един от главните активисти в Македонския литературен кръжок заедно с Михаил Сматракалев? в София.

 

Единствената му стихосбирка, излязла приживе, е "Моторни песни" (1940).

 

Печата стихотворения в различни вестници, спечелва литературния конкурс на сп. "Летец" със стихотворението "Романтика".

 

Превеждан е на 60 езика.

 

Посмъртно, през 1952 г., Никола Вапцаров е удостоен със Световната награда за мир.

 

 

Публикации в сайта:

 

Вяра 

Пролет

                            

   
© E-LIT.INFO