Следя развитието му от близо 20 години.

Пред очите ми израсна като добър професионалист и стабилен актьор, роден на 12 август 1980 г., за когото вече няма тайни в професията.

Бахаров има характерна и запомняща се визия, която обаче може и да спъне, и ограничи диапазона на неговите превъплъщения.

Той е абониран за роли на злодеи, мутри, страховити мъже с каменни физиономии и сурови сърца, криещи зад зловещия си имидж топлота, спотаена емоционалност и прикрита уязвимост.

Качествата си разкри първо в театъра, където е великолепен и незаменим поддържащ партньор, създаващ ярки персонажи под ръководството най-вече на Александър Морфов – „Хъшове“ 2004, и „Дон Жуан“ 2007, и Явор Гърдев – „Крал Лир“ 2016, и „Това не го казвай!“ 2023, при когото изгради и най-яркия персонаж в театралната си кариера – шофьорът бай Славе Желязков в моноспектакъла „Чамкория“ 2017.

Истината е, че мащабът на своя талант той разкри основно в тв и киното.

В България се снима редовно, но има късмета да участва в няколко от най-впечатляващите и значими родни продукции, които го направиха звезда, не само за местна консумация, но и допринесоха за неговата разпознаваемост по света.

При Явор Гърдев бе неотразим като Молеца в „Дзифт“, 2008, впечатли като пастира Методи в „Стъклената река“ 2010, на Станимир Трифонов, запомнен бе и като Андрей Богатев в Love.net 2011, на Илиян Джевелеков , като Лъчезаров в „Аз съм ти“ 2012, на Петър Попзлатев,като Драсков във „Възвишение“ 2017, на Виктор Божинов и първи близнак в „Януари“ 2021, на Андрей Паунов, стана всенароден любимец като мафиота Иво Андонов в сериала на Димитър Митовски и Виктор Божинов „Под прикритие“ 2011-2016, излъчен и по HBO, а отскоро обира овациите на феновете като циганския барон Чаво в „Шекспир като улично куче“ 2022, на Валери Йорданов и като кавхан Сурсувул в сериала на Виктор Чучков и Зоран Петровски „Войната на буквите“ 2023.

За лансирането му в чуждестранни продукции помогна не само късметът – да си на точното място в подходящия момент, или излъчването на „Под прикритие“ по HBO, колкото и чиракуването и натрупания опит, а защо не и необходимостта от такъв актьор – универсален, органичен, адекватен, адаптивен и необходим в Русия, Франция, Сърбия, Великобритания и САЩ.

Така навремето щастието се усмихна на Раде Шербеджия , който след световния успех на „Преди дъжда“ 1994, на Милчо Манчевски яхна вълната на успеха, за да не я пусне 26 години.

Нали не ви изглежда случайност, че двамата участваха във втория сезон на „Куци коне“ 2022, на Джеръми Лавъринг?

И защо да не допуснем, че формулата ще сработи и с Бахаров?

Той чиракува в евтините американски филми, снимани в „Ню имидж“, София, и предназначени основно за видео и тв пазар – „Скакалци“ 2005, на Ян Гилмър, „Принудително представление“ 2009, на Долф Лундгрен, “Двойна самоличност“ 2009, на Денис Димстър, „Универсален войник: Регенерация“ 2009, на Джон Хайъмс,“Ел Гринго“ 2012, на Едуардо Родригес, без да забравяме „Близки врагове“ 2013, на Питър Хайъмс, където бе в компанията на Жан-Клод Ван Дам.

Сега тези заглавия може и да ги пропуснем, да ги критикуваме и да упражняваме върху тях своя критически сарказъм, но без тях нямаше да дойдат предложенията за „Бягството“ 2010, на Питър Уиър, „Пазители на наследството“ 2014, на Джордж Клуни, „Геният“ 2017, на Кенет Билър и Рон Хауъд…

Вероятно нямаше да получи и ангажиментите си в прочути франчайзи, които го направиха известен по света – „Игра на тронове“ 2015, сезон 5, еп.8 „Студен дом“ на Мигел Сапончик, в който бе безупречен като Лобода и, разбира се, „Мисията невъзможна 7“ .Пълна разплата, част първа“ 2023, на Кристофър Макуори, подвизаващ се като руския офицер в подводницата „Севастопол“.

Гледайте внимателно първите осем минути на блокбастъра и ще видите колко естествен, непринуден и органичен е Захари Бахаров, как добре говори английски и че по нищо не отстъпва на своите прехвалени колеги…

Защо да се учудваме тогава, че безпроблемно се вписа като Пьотр Володин в екипа на втория сезон на прочутата елегично-сатирична кримка „Куци коне“ 2022, на Джеръми Лавъринг, че бе необходим за успеха на такива представителни френски сериали като „Батист“ 2019, на Бьоркур Сигпорсон – убиецът на румънската мафия Николае и най-вече като офицера от спецназ Анаятолий Хлебников в „Отдел „Фалшива самоличност“ 2017-2020, на Ерик Рошан, Жак Одиар и Матийо Касовиц?

Захари Бахаров бе много добър и като Кирил в „Южен вятър: Ускорение“ 2021, на Милош Аврамович и като серийния убиец Ковальов в руската версия от 2014-2016 г., на американския сериал „Кости“, трети епизод, под уверената и стабилна режисура на Виктор Божинов.

Не мога да гадая как ще се развива кариерата на Захари Бахаров занапред.

Но се надявам да е плодотворна и успешна.

И ще бъде в реда на нещата в 19 часа да го гледаме в театрално представление, като се приберем вкъщи, да следим поредния епизод на нашумелия сериал с негово участие, а в петък да бъдем на премиерата на български филм или на прочут франчайз, в който присъствието на Бахаров ще бъде необходимо и важно.

Той естествено ще сменя родните с чуждестранните ангажименти, доказвайки ни непринудено, че светът е едно голямо село и великолепна сцена, на която ние сме зрители…

-----------------------------------------------------------------

© Борислав Гърдев
© e-Lit.info Сайт за литература, 2023

 

 

   
© E-LIT.INFO