000137Маргарита Петкова за себе си: 

 Родена съм на 21.02.1956 г. в София. На бул. "Христо Ботев", което считан за показателно, над кръчмата "Сините камъни", над пивница "Странджата", което считам за още по-показателно :) Ритах топка с момчетата между трамваите, затова цял живот не зачитам пътните знаци. 

Завърших българска филология във Великотърновския университет, не защото там се влизаше по-лесно. Бях приета в Софийския, но си изтеглих документите и се прехвърлих в Търново. Велики години! Благодарение на тях научих на практика, че може и с две, и с двеста. А стихотворения пиша от първи клас. Така ми било писано - да не преставам. Първите ми публикации бяха във в. "Средношколско знаме". По-късно се заредиха в. "Пулс", "Литературен фронт", сп. "Пламък", "Септември"... до първата ми книга "Дива къпина", ДИ "Български писател", С., 1983 г.

Не съм от продуктивните автори - за 29 години имам 13 книги.

Много от стихотворенията ми по стечение на съдбата, се превърнаха в песни. Някои от тях, като "Иване, Иване", "Само за жени", "Болката отляво", "Бог се роди, Коледо", "Нова година", "Балкански синдром" - емблематични :)

Имам 3 деца, което смятам за най-качественото нещо в живота си. Вече съм и баба на две внученца. Не си крия годините, любовниците и пристрастията. Всичко е в стиховете ми.

Ерго - "по делата им ще ги познаете" :) От две години работя с литературен агент, което се оказа много успешен вариант - открих топлата вода в България. Благодарение на това се появи на бял свят стихосбирката ми "Щастлива, лекомислена и слаба" - лимитирана серия, всеки екземпляр е с индивидуален номер, поставен лично от мен и гарантиран с подписа ми. Не се разпространява в книжарниците, а само по имейл и на срещи с читатели. Така съм сигурна, че попада в ръцете само на тези, които искат да ме четат. Обратната връзка с читателите ми е жизнено необходима - тя е доказателство, че не стрелям "сватбарската", че това, което правя, има смисъл.

 

Публикации в сайта:

Тъй рече Виктор на Разпети петък 

Скерцо

Отесняп свят*

Из "Щастлива, лекомислена и слаба"

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

© Маргарита Петкова
© e-Lit.info Сайт за литература, 2012

   
© E-LIT.INFO