040031Отдавна не бях гледал такъв хармоничен, добре обмислен, излят български филм, пълен с неподправени емоции и приятна емпатия. Привидно семпъл, камерен ,скромен, но така въздействащ! Заслугата е безспорно на Яна Лекарска, сценарист и режисьор, и на продуцентите братя Калинови.

Филмът е заснет през лятото на 2023 г. за 18 дни от оператора Младен Минев в красиви места в Южното Черноморие и в село Горна Василица, близо до София. Историята е позната, експлоатирана, но в „Защото обичам лошото време“звучи свежо, непринудено, искрено.

Творбата е романтично-комична мелодрама за двама души, на които е предопределено от съдбата да бъдат заедно, без да го осъзнават. Срещата им след години на морския бряг, в малко забутано градче, където имат семейни вили е по-скоро случайна, но именно тя подтиква серия от събития, които ще сблъскат и съберат Ирина и Борис. Тя е счетоводителка в престижна софийска фирма, грижовна съпруга и мила дъщеря, попаднала в оковите на своя живот, в който няма нищо романтично и от които иска да избяга. Той е смръщен, събран, вглъбен, но иначе грижовен, държащ най-вече на кариерата си като художник – във Франция. Харесвал е като хлапак Ирина, но търпеливо изчаква именно тя – след години – да направи първата крачка, за да разкрие сърцето си пред нея.

Лекарска има тази голяма заслуга да настоява за връщането на неподправените емоции на екрана и в залата и да напомни, че щастието съществува, то е възможно, но трябва да се бориш за него. Мотивирано постила дебютния си филм с музикален килим от хитове от 60-те – 80-те години на миналия век на „Тангра“, Маргарита Хранова, Богдана Карадочева, Веселин Маринов, както и на най-новото парче на Владимир Михайлов и неговата група „Превъртане“ „Луд по теб“, с които засилва емоцията и дава възможност на сюжета и интригата да работят пълноценно.

В тази камерна мелодрама са важни настроението, атмосферата, природата, както и удачно подбраните шестима актьори, чрез които Лекарска да експонира своята киномагия. Артистите са убедителни и правдиви, свършили са безупречно своята работа.

Неда Спасова като Ирина е брилянтна напориста мечтателка, Владимир Михайлов е привидно строг и мрачен, но всъщност обърнат към духовната си същност, стабилен и неотразим, какъвто го помним още от дуета му със Спасова в сериала „Братя“ (2020-2022), приятна находка като Мария е Елени Декидис, която помним от сериалите „Пътят на честта“(2019) и „Ягодова луна“ (2020), Иван Бърнев е неотразим като радиоводещ, в чиито вдъхновени беседи е заключено посланието на самия филм, много симпатична двойка са Веселин Бранев – Димо и Боряна Пунчева – някогашната филмова звезда госпожа Теменуга…

„Защото обичам лошото време“ вече спечели наградата на публиката на 28-ия Филмфест София, напълно заслужено според мен. Смятам, че ще намери своята вярна публика и че ще й хареса. Филмът го заслужава, а на възпитаничката на проф. Георги Дюлгеров и НБУ, като и на университета „Чунг анг“ в Сеул, Яна Лекарска, пожелавам творчески порив и амбиция, с които да продължи да ни впечатлява в следващите си кинематографични изяви.

 

--------------------------------------------------------------------------------

Защото обичам лошото време“, 2024, 100 мин., производство „Invictus“,сц. и реж.Яна Лекарска

---------------------------------------------------------------

© Борислав Гърдев
© e-Lit.info Сайт за литература, 2024

   
© E-LIT.INFO