010169Снежана Галчева е поет, журналист и литературен критик. Родена е в гр. София, има висше образование - специалност „Българска филология“.

От 23 години живее и работи в САЩ.

Автор е на шест книги - четири поетични - „Мигове и вечност“, „Мост към светлината“, „Космични послания“, „Когато думите не стигат“, както и на две в проза – „Като цвете в скалата“ – литературен обзор и „В десет въпроса“ – публицистичен сборник. Книгите й са част от фонда на славянската секция на Библиотеката на Конгреса във Вашингтон, САЩ.

Носител е на награда за поезия в международния поетичен конкурс в Париж, Франция, 2011 г., награда за поезия от центъра за европейска култура „Алдо Моро“ в Лече – Италия, 2012 г., „Народен будител“ - 2013 г. – България и др. Дебютната й книга в проза „Като цвете в скалата“ е номинирана за годишните награди на СБЖ за 2017-2018 г. за документалистика и публицистика.

Публикува свои материали – интервюта, стихове, есета, литературни обзори - в периодичния печат в България, САЩ, Германия, Великобритания, Канада и други страни. Името й е познато сред българската общност в САЩ с организиране и отразяване на обществени и културни събития, литературни четения, участия в проекти на различни организации и др.

От 2016 г. е част от екипа на в. „България СЕГА“ в Чикаго. Инициира създаването и провеждането на Фестивал на българската култура в Чикаго – 2015, 2017, 2019 и 2021 г. Организатор на международния литературен конкурс „Изящното перо“, основател и председател на Салон за българска култура и духовност в Чикаго.

Член е на Съюза на българските писатели, на Съюза на българските журналисти, на Дамски литературен салон „Евгения Марс“ – София и от скоро вицепрезидент на Конфедерацията на българските културни организации и дейци в чужбина.

e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

Публикации в сайта:

Българският хляб

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------

© Снежана Галчева
© e-Lit.info Сайт за литература, 2021

   
© E-LIT.INFO