010159aФиме Кирилов Рановски е роден в царство България, с. Ваксево, Кюстендилска околия през 1935 година. Името Фиме произлиза от Серафим, както Гошо - от Георги или Ваньо - от Иван. Семейството на баща му Кирил Г. Рановски през 1946 година заедно с трите им деца се преселва в село Върбица, на 13 километра от град Плевен. Прогимназиалното си образование завършва в селото. През 1953 година завършва УТР (Училище за трудови резерви) № 15 в град Плевен. След казармата работи в поделение на противовъздушните сили и завършва в град София вечерен техникум по слаботокова електротехника. По време на военната си служба е дописник на вестник “Родни криле”. След завършването на вечерния техникум е приет за студент (задочно) в Техноческия университет (тогава МЕИ "Ленин").

По това време работи в НИПКИ РЕ (Научноиследователски и Проектно-конструкторски институт по радио-електроника, където участва в разработката на телевизионна видиконова камера и е награден с Диплом от Държавния комитет за технически прогрес и ЦК на ДКМС.

В Слаботоковия завод (бившия “Ворошилов”) работи като началник цех и внедрява в производството телевизионните уредби.

От 1972 година до излизането си в пенсия, с малки прекъсвания, работи в Русия (тогава Съветския съюз), където задочно продължава (прекъснатото до втори курс в МЕИ) висше образование и през 1978 завършва в Ростов на Дон инженерно-строителен институт със специалност “Топлогазоснабдяване и вентилация".
По времето, когато живее и работи по строетелните обекти в градовете на Русия - Грозни, Тюмен, Сургут и други, сътрудничи на вестник “Дружба” в град Москва.

Награждаван е с грамоти и предметни награди като инженер и участник в самодейни колективи на фестивали и конкурси.

През 2005 година получава инсулт с левостранна пареза, като по този начин се присъединява към хората с увреждания. Лекарите за терапия му препоръчват игра на шах и писане на стихове. Така се връща към ученическото си хоби, а с няколкомесечната му работа през 1963 година като сценичен осветител в Държавния (тогава) сатиричен театър и до непосредствения контакт с Радой Ралин се насочва към епиграмите.

Сътрудничи на вестниците: “Трета възраст”, “Пенсионери”, “Клуб 100” и други. С епиграми и стихотворения участва в антологиите на ССП и на софииския филиал на ССП; алманаси за нова българска литература “Хумор и сатира” - 2020 и 2021 год .на Издателство “Буквите"; “Литературен свят” и други.

През 2016 година издава първата си книжка “80 НЕ СА ПРЕДЕЛ” с 87 стр. епиграми и стихотворения. През 2019 година излиза и втората му книжка “В ПРЕХОДА НА РАВНА РИМНА МУШКА” с 303 епиграми на 126 страници.

От 2017 год. е член на Съюза на свободните писатели в България.

 

 

 

Публикации в сайта:

Щом като...

Лято под небето

В парламента

 

-------------------------------------------------------------------------

© Фиме Рановски
© e-Lit.info Сайт за литература, 2021

   
© E-LIT.INFO