010155Гергина Дворецка е поетеса, авторка на разкази и романи и журналистка. Родена е в София. Завършила е софийската 9-а френска гимназия и българска филология в СУ „Св. Климент Охридски”. Изучавала е полски език в Полския институт в София, както и в летните школи за чужденци на Варшавския университет и университета „Мария Кюри-Склодовска” в Люблин. Дълги години работи в Българското национално радио, където е автор и водещ на младежки, културни, исторически предавания. През 1990 г. създава първото в българския национален ефир предаване за евроинтеграция „Младежта среща Европа“, което впоследствие се нарича „Европейски проекти“ и накрая - „Европа без граници“, и се излъчва близо четвърт век по програма „Христо Ботев“. За радиопредаванията си Гергина Дворецка е отличена с юбилеен медал „1300 г. България“, с награди от Делегацията на Европейската комисия в България, и др. За популяризиране на френската култура през 2006 г. става кавалер на ордена на Академичните палми – третото по значимост държавно отличие на Франция. Създател и главен редактор на сайта www.evropaworld.eu, който на 12 март 2021 г. навърши 6 години. През 2016 г. получава наградата „Златно перо“ на СБЖ.

Поради дългогодишната си работа в БНР Гергина Дворецка е по-известна като журналистка, отколкото като поетеса и писателка, но пише стихове още от ученическите си години. През 70-те и 80-те години тя е едно от най-популярните млади имена в българската поезия. Публикувала е във в. „Средношколско знаме“, сп. „Родна реч“, в. „Пулс“, в. „Литературен фронт“, в. „Стършел“, сп. „Пламък“ и др. Нейни стихове са използвани като текстове за песни на Лили Иванова, Асен Гаргов, Тони Димитрова, Асен Масларски и други изнестни певци.

Първата й поетична книга „Понякога е обич“ излиза в сборника „Петима млади поети“ в издателство „Народна младеж“ през 1978 г. Втората й книга със стихове „Човекът, когото си чакал“ е приета и включена в плановете на издателство „Христо Г. Данов“, но по неясни причини „отлежава“ девет години и излиза от печат през 1990 г.

Издала е още: стихосбирките „Шарени думи” (изд. „Литавра“, 1996 г.), „Сняг и нежност” – избрани стихове („Издателско ателие Аб”, 2007 г.), „Балада за птицата Феникс“ (изд. „Триада“, 2014 г.), както и книгите с проза „Славянско танго” (изд. „Книжен тигър“, 2009 г.), „Откриването на Дагоберта“ (Военно издателство, 2012 г.), романа „Искрено ваша“ (изд. „Персей“, 2016 г.). Най-новата й, девета книга, сборникът с разкази „Островът Уикенд“ излезе през май 2021 г. и е издание на Фондация "Европа и светът".

 

 

Публикации в сайта:

Годишнина от сватбата

 

-------------------------------------------------------------------------

© Гергина Дворецка
© e-Lit.info Сайт за литература, 2021

   
© E-LIT.INFO