019152Петко Каневски е роден на 18 юли 1951 г. в Димитровград.

Негови стихове са публикувани и излъчвани в централния и регионален печат, радиа и телевизии, както и в десетки антологии у нас и в чужбина. Превеждани са на руски, полски, френски, унгарски, румънски, сръбски и черногорски език.

Автор е на поетичните книги „Виж луната”, ред. Тодор Чонов; „Живот на кредит”, ред. Никола Инджов; „Звездни вулкани”, ред. Никола Инджов, изд. „Захарий Стоянов”; „Горе ръцете”, ред. Иван Гранитски, изд. „Захарий Стоянов”; както и петата му поетична книга „Опасно честно”, ред. Петър Анастасов, изд. „Светулка 44”, издадена през декември 2014 г.; сборник с фейлетони „Писма до дядо ми” за годините на тъй наречения преход.

По негови стихове са създадени песни от композиторите Тончо Русев, Хайгашод Агасян, Димитър Гетов,Асен Масларски, Огнян Видев, Желязко Тодоров, Панчо Канев и др. Автор е и на четири документални филма за емблематични личности от духовната сфера на Димитровград. Носител е на престижната Национална литературна награда за поезия „Пеньо Пенев”, както и на други литературни награди.

Член е на Съюза на българските писатели от 1996 година. Председател на дружеството на писателите „Пеньо Пенев”- Димитровград и на гражданско сдружение „Приятели на Русия и православния свят” от 1998 г.

През тази година ще излезе от печат стихосбирката му „Увеличи шрифта на любовта“, както и голям сборник с избрани творби „Попитай хляба“.

 

 

 

Публикации в сайта:

Попитай хляба

 

-------------------------------------------------------------------------

© Петко Каневски
© e-Lit.info Сайт за литература, 2021

   
© E-LIT.INFO