010122Красин Химирски е роден на 08.10.1938 г. в с. Върбица, Врачанско. Завършва Московския държавен институт за международни отношения. След това следва редовна аспирантура в Академията за обществени науки в Москва, по-късно преименувана в Академия за държавна служба при Президента на Руската федерация. През 1974 г. защитава дисертация на тема “Развитие на демократичните традиции в съвременната американска поезия” и му е присъдена научната степен доктор на филологическите науки.

Работил е като дипломат в Министерство на външните работи. Бил е прес и културен аташе на българското посолство в Република Индонезия, първи секретар и временно управляващ на българското посолство във Вашингтон, пълномощен министър и завеждащ културния отдел на българското посолство в Москва. Работи две години в Босна и Херцеговина като служител по демократизация и избори в Мисията в Сараево на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Преподавал е в Софийския университет “Св. Климент Охридски”, Нов български университет, Университета за национално и световно стопанство, ШW “Епископ Константин Преславски” и Американския университет в Благоевград. От 2003 г. завежда Отдела за наука и образование в Руския културно-информационен център в София. През последните години поддържа тесни връзки със Светия синод на Българската православна църква при провеждане на българо-руски прояви, както и с Московската патриаршия.

Автор е на стихосбирките: “Вярвам” (1980), “Търся Атлантида” (1987), “Звезден хляб” (1987) “Марсианци” (1996), “Бомба със закъснител” (1998), “Вашингтонски рецитал” (2005), сборника с разкази “Отворете, Сър!” (1986), есеистичната книга “Камбоджа се бори” (1971). “Вашингтонски рецитал” е издаден на компакт диск и аудио касета. Стихосбирката “Корзина со сверчками”, издадена на руски език, е представена в БКИ през септември 2006 г.

Негови стихове и проза са преведени на руски език и публикувани в редица литературни издания. Има преводи и на основните международни езици и на езиците на бившия Съветски съюз. Превел е редица творби от английски, индонезийски и руски език.

Член е на Международния фонд за славянска писменост и култура, основан в Москва през 1989 г. Председател е на Асоциацията на завършилите МГИМО. Член е на Съюза на българските писатели, Съюза на преводачите в България, Съюза на българските журналисти, Българския ПЕН център, Международния фонд за славянски култури в Москва. Владее руски, английски, френски, испански, индонезийски, сърбохърватски и други езици.

 

Публикадии в сайта:

Стогодишен юбилей на Уилям Мередит

 

 

                 Присъедини се към магистърските програми в УниБИТ!

 

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------

© Красин Химирски
© e-Lit.info Сайт за литература, 2019

   
© E-LIT.INFO