010045Анна-Мария Станоева е родена на 29.08.1970 г. в гр. Варна в семейство на лекар и музикант. През 1989 г. завършва ССХУИИ "Илия Петров", гр. София. Дипломира се през 1996 г. в НХА "Н. Павлович";, гр. София, специалност "Илюстрация и оформлениена книгата" в класа на проф. Христо Нейков, проф. Владислав Паскалев, проф. Тодор Варджиев.

От 1997 г. работи в областта на приложната графика, графичния дизайн и печат. В периода 1999-2002 г. се занимава с телевизионна 2D графика и дизайн, шрифт като график дизайнер на bTVоще от старта на телевизията, а през 2003-2004 г. работи върху филм ефекти и 2D дизайн за кино/в съвместни международни продукции на "Ню Имидж" и "Ню Бояна филмс"/.

Носителка е на първа награда от третия национален литературен конкурс "Петя Дубарова", гр. Бургас (1989), на награда за поетическо майсторство от петия национален конкурс "Веселин Ханчев", гр. Стара Загора (1989), на трета награда за поезия на името на Станка Николица-Спасо-Еленина, гр. Разград (1998).

През годините представя множество свои творби в периодичния и специализиран печат. Още като ученичка е публикувала във в. "Средношколско знаме" и сп. "Родна реч", "Черно море", "Култура", "Пулс", "Всичко за Варна".

Член на Съюза на свободните писатели, гр. София. Автор на стихосбирката "Окото на бурята"(1997).

Автор в електронните издателства и сайтове: - LiterNet, Литературен свят, e-Lit.info,Добра поезия, Простори, Антимовски хан, КИЛ, Public Republic.

През 2012 е носител на отличието на сдружението, учредител на международната награда ”Вишнев цвят” за творбата си „Мравешко сърце”/по нейната едноименна стихосбирка/.

e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

Публикации в сайта:

Мравешко сърце

Из "Уязвимост"

-------------------------------------------------------------------------------------------------

© Анна-Мария Станоева
© e-Lit.info Сайт за литература, 2016

   
© E-LIT.INFO