010032Тя се казва Олеся Николова. И е екзотична колкото и името си. Занимава се с толкова много и различни дейности, че ако приложи снимка към описанието за себе си, ще се виждят поне десет личности.

Завършва славянска филология – полонистика във ВТУ „Св.Св. Кирил и Методий”, Търново я заразява с духа си и от там започват нейните превъплащения.

Работи като графичен дизайнер, занимава се с предпечат и фотография, dtp (Desktop publishing). Копирайтър, редактор и преводач, пише статии и рецензии. Разказва, че се занимава с реклама от толкова години, че вече е забравила защо въобще се е захванала. Саркастична към света и себе си, тя винаги може да импровизира на момента и да опише случващото се така, както само тя умее – иронично, леко хапливо, шантаво, но същевремено дълбоко и проницателно.

Излишно е да се каже, че тя обожава да пише и все още се вози в рейсове, не защото не ходи пеш, а за да черпи от извора. Учудващото умение е да дочуе само няколко думи от съседен разговор и да ги превърне в разказ с детайли. През 2007 г издава първата си книга: „Кладенци лабиринти”.

Следват публикации на разкази, съвместни проекти с „Лео Бърнет” – Украйна, статии и идейни проекти.

В университетското издателство на ВТУ е публикуван трудът под заглавие: „Скаралното и профанното в „Quo Vadis” на Х. Сенкевич и „Майстора и Маргарита” на М. Булгаков”.

На въпроса какво е постигнала до тук, тя отговаря уклончиво. Въпреки множеството си изяви и дейности стъпва здраво на земята и не взима себе си на сериозно, а просто продължава да прави това което умее най-добре.

Създател на проекта Manu Propria:
https://www.facebook.com/manupropriabulgaria/?fref=ts

e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

© Олеся Николова
© e-Lit.info Сайт за литература, 2016

   
© E-LIT.INFO