Здравка ЕвтимоваЗдравка Евтимова е родена в Перник, България през 1959 г. Живее в Перник, работи като преводач, омъжена е, има двама сина и дъщеря.

 

В родната й страна са публикувани 4 нейни сборника с разкази и 3 романа, като романът „В студената ти сянка,лейди” печели награда за съвременен български роман на Фонд „Развитие” 1999 г., а романът „Четвъртък” – наградата на СБП през 2003 г.

Сборникът й с разкази “Bitter Sky” (“Горчиво небе”) е публикуван през юни 2003 г. от издателство Skrev Press,Великобритания. 2005 г. е преиздаден от ROUTE Press,Великобритания, с добавката на нови разкази. Skrev Press,Великобритания, издава през 2007 г. сборника й с разкази „Госпожица Даниела”.
Романът на З. Евтимова “God of Traitors” (“Божество на предатели”) е издаден от Books publishing, Далас, Тексас,САЩ през 2007 г.
Сборникът й с разкази “Някой друг” (“Somebody Else”) е публикуван през август 2004 от издателство MAG Press, Калифорния, САЩ, и спечели наградата за “Най-добър сборник с разкази от утвърден автор”, издаден отиздателството. Този сборник е номиниран за американскатанаграда Pushcart. През 2008 г. издателство Aste, САЩпубликува нейния сборник с разкази “Good Figure, BeautifulVoice”.
Разказът й “Твоят ред е” е един от десетте наградени разказа в световния конкурс за къс разказ на тема “Утопия 2005” в град Нант, Франция. Този разказ е включен в антологията “Утопия 2005 – Десет писатели от цял свят”.
Разказът й „Васил” е един от десетте разкази, спечелили в конкурса за къс разказ от цял свят на радио BBC, Лондон за 2005 г. Разкази на Здравка Евтимова са публикувани в литературни списания и антологии в 22 страни по света.

 

e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Публикации в сайта:

 

Здравка Евтимоеа - с нов сборник разкази на английски език

Бележки за разкази на Здравка Евтимова в чужбина

Публикации на Здравка Евтимова в уебсайтове

Глог

 

------------------------------------------------------------------------

© Здравка Евтимова
© e-Lit.info Сайт за литература, 2011

                                                                                                           

   
© E-LIT.INFO