В Чест на 19 октомври – Ден на град Перник, излезе бр. 5 на алманах-списание „Културна палитра” за литература, изкуство и креативност. Досега в алманаха са публикувани около четиристотин поети, писатели и художници от страната и чужбина. Основател и главен редактор е поетесата Първолета Маджарска.

 

По повод премиерата на брой 5 в София, литературният критик Константин Еленков написа следното:

 

С упоритостта на едновремешните "библиотеки" излиза и тази пернишка "Културна палитра". В рамките само на две години (2012-2013) този алманах направи пет броя от по 320 страници всеки!...

 

Трудно ми е да систематизирам такова огромно количество автори и теми! От ветерани като Елена Огнянова, която навърши 85 г., и наскоро отишлата си от нас Лиана Даскалова, до четвъртокласничката Виктория Николова. Тук има много перничани, естествено, но и гости - Атанас Капралов, Валентина Йотова, Николай Милчев, Димитър Васин от Севлиево и Димитър Горсов от Габрово, Мария Гюзелева от Елхово.

 

Но трябва непременно да изтъкна и факта, че настоящият брой е в някакъв смисъл символично-юбилеен - 100 години от времето, когато Свети Иван Рилски е обявен за покровител на миньорите и град Перник.

 

Във встъпителното приветствие кметицата на града Росица Янакиева изтъква факта, че изданието продължава традициите на алманасите "Струма" и "Перник" и че е събитие не само в културния живот на Перник, но е и "пъстра дъга в небето на българската литература".

 

По повод бр.1-2 на „Културна палитра” писателят Владимир Шумелов от Велико Търново заключава, че изданието е: „Наистина културна палитра, която показва пълна гама от почерци, имена и жанрове на най-новата българска литература – във и извън пределите на родината ни и без които културата ни не би съществувала. Желаем дълъг творчески живот на изданието! „

                                                                                                                                                  

   
© E-LIT.INFO