Д. ТончеваДимитрина Тончева за себе си: 

Родена съм на 11.02.1971 г. в Димитровград, където пребивавам и сега. През 1990 г. завърших с огромно нежелание, но успешно, Икономическия техникум в гр. Хасково. Не защото изгарях от мерак да работя като счетоводител, а защото по това време отличниците по един или друг начин попадаха в Езиковата гимназия или в споменатия техникум. След средното си образование поработих в строително-монтажната фирма на баща ми като касиер-счетоводител и се омъжих. На 20 години ми се роди син, след което реших да продължа образованието си в Пловдивския университет със специалност "Българска филология". Това обаче се случи едва през 1996 г., тъй като до преди това ми се налагаше да се боря със здравословен проблем. През 2001 г. ме приеха в Софийския университет, профил "Творческо писане", магистърска степен. Радвах се на лекциите на Азарян, Биолчев, Радинска и пр., но за кратко, тъй като ми се наложи да се върна отново в Пловдивския университет поради финансови причини и в името на" семейното огнище".

След висшето си образование работих като учител по БЕЛ в почти всички училища в Димитровградска община все по заместване - година за година. Между другото пишех на хонорар дописки за местните вестници, с изключение на областния информационен всекидневник "Новинар Юг", където бях назначена като репортер с трудов договор. Междувременно изкарах и специализация по чуждоезиково обучение към Тракийския университет в Ст. Загора.

Родителите ми нямат литературно потекло, никога не са разбирали слабостта ми на пишещ човек, но винаги са ме подкрепяли. След напускането ми на бащиния дом, за зло или за добро, попаднах на едно ново "семейство" в лицето на Ангел Ников ( поет и журналист, нещо като доайен в "бригадирския град") и Ваня Ангелова (поетеса, драматург, дълги години старши експерт по културата в Общината). Под влияние на духовния ми "баща" издадох 4 стихосбирки: "Ранимост", "От твоите шепи", "Бяла звезда", "Автограф", както и един роман в стихове, озаглавен "До утре". Пак под негово влияние отказвах умишлено да участвам в каквито и да било литературни конкурси, прегърнала философията, че целта на изкуството не е награда-признание, а нещо по свише:) Благодарение на моята интелектуална покровителка и приятелка Ваня Ангелова си изградих нови представи за поезия, литературни нрави и пр., сдобих се с повече информираност в света на текстовете.

Част от стихотворенията ми са публикувани в сб. "SMS-ПОЕЗИЯ", литературните издания - "Страница", "Български страници","REVUE PERIODIQUE sur la vie en bulgarie" и в най-разнообразни поетични алманаси. Любими издания са ми: "Литературен вестник", "Алтера", "Култура", "ЛИК".

По рождение съм демократ, по неволя - както се случи:))))В момента съм безработна, с желание да се пробвам като детегледачка. Зад гърба си имам три поетични награди (от времето, когато съм изневерявала на философията, че изкуството е нещо по-свише) Една поощрителна от студентските ми години, една първа по повод Пеньовите празници в града ни и една специална за най-добър млад автор в "УЖ" националния конкурс "Доброслов".

Най-истинските ми награди са от времето на даскалуването ми - Националният поетически конкурс "За кого ние пишем?", който въпреки градските ни неразбории успях да случа, с помощта на Ваня Ангелова и Екатерина Йосифова, специалната награда ученичката ми Ася Стайкова от националния конкурс " SMS - ПОЕЗИЯ" , първите места за питомците ми в общинските поетически конкурси. и конкурса във Facebook за най-оригинален отговор на тема: "Георги Димитров - що е то?".

e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

 

Публикации в сайта:

В сянката на пеперуда

 

Зо Димитрина Тончево:

Ти си това, което отпазяваш

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

© Димитрина Тончева
© e-Lit.info Сайт за литература, 2022

                                                       

   
© E-LIT.INFO