000225Илеана Стоянова е пряка потомка на възрожденския поет Добри Чинтулов. Работила е като научен сътрудник по икономика; като PR в търговска фирма, а през последните 20 години като икономически журналист в различни столични вестници. Автор на книгата "Кратка история на застраховането в България 1878-1946" (2000; 2008) и сценарист на документалния филм "История на застраховането в България" (2000).

Председател на журналистическо дружество в Съюза на българските журналисти и член на Съюза на българските писатели. Живее в София. 

Илеана Стоянова е автор на 7 поетични книги: "Милост е живота" (1990), "Руини и небеса" (1992), "Полонези" (1994), "На върха на зенита" (2008) , "Любовна песен" (2009) , “Десет хиляди мига” (2011) И „ОСТРОВИ ОТ КОБАЛТ”(2013).

Шестата й стихосбирка “Десет хиляди мига” беше представена в 778-то издание на Националния литературен музей “Старинният файтон” от поета Велин Георгиев; както и на “Рождественските културни празници -2011 г. “ , община Варна. Книгата получи положителни рецензии във в. “ДУМА” от литературния критик Димитър Танев и от поета Велин Георгиев .

През октомври 1995 г. Илеана Стоянова участва в международния поетичен фестивал "Смедеревска песенна есен" в Сърбия. Нейни стихове са включени в двутомната библиофилска антология "Български поетеси. Избрано" (1997, Блага Димитрова), както и в двуезичното (българо-френско) литературно списание "Български писмена". Стиховете на Илеана Стоянова са публикувани в редица списания и вестници - сп. "Пламък", „Везни”, „Понеделник”, „Културна палитра”, "Орфей", в. "Литературен вестник", в. “Словото днес”; в. “Труд”; в. “ДУМА”; в. “България ДНЕС”; в. “РЕТРО” и др. Носител е на литературни награди за поезия. Стиховете й са превеждани на френски, сръбски и македонски и са излизали в чуждестранни литературни издания.

e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

                   

Публикации в сайта:

Из "Лятото на астрите"

Из "Острови от кобалт"

 

------------------------------------------------------------------------------------------

© Илеана Стоянова
© e-Lit.info Сайт за литература, 2013                                          

   
© E-LIT.INFO