000128Здравко Борисов Лекишев е роден на 22.08.1946 г. в гр. Пловдив.Завършил е Руска гимназия в родния си град, а след това - Институт по индустриална химия в Димитровград.

 

Работил като химик в Приборостроителния завод и фабрика „Изгрев”. Първоначално като технолог на цех, а след това и като началник отделение.

 

През 1977 г. зрението му много отслабва и след освидетелстване от ТЕЛК получава Първа група с чужда помощ инвалид по зрение. Тогава започва работа в ПП ”Успех” Пловдив. Работи там до 1992 г., когато съкращават цялата бригада. Започва като работник в цех куфари. Известно време е бригадир.

 

От дете обича да рисува и да чете книги, а и сам да съчинява. Печатал е в различни издания на периодичния печат. Участва в първия и втория „Тамирис” – фестивал, организиран от Съюза на слепите. Получава специалната награда. През 2001 г. излиза от печат първата му поетична книга „На теб”, а след това е участвал в пет от общо шестте сборници на литературно сдружение „Следа”. Участвал е в различни литературни срещи и други литературни сборници като: юбилейният сборник на Съюза на слепите „Осветени пространства”, „Един ден ще си направя къща” на фондация „Делфин” и литературния сборник на сдружение „Евроинтеграция” - Варна. Написал е няколко новели и разкази. През 1989 г. издателство „Христо Г. Данов” в Пловдив възнамеряваше да издаде пет от тях с рецензент проф. Огнян Сапарев. Но след настъпилите промени на десети ноември същата година, финансови причини попречиха и не бяха издадени.

 

Сега продължава да пише и да участва в различни конкурси и литературни срещи. Тази година спечели пъра награда на конкурса на Българско национално радио програма „Христо Ботев”, „Зрящи сърца” със стихотворението „Молитва”.

 

Владее руски език на много добро ниво. Превежда свободно литература от различни области освен религиозната.

 

e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

 

Публикации в сайта:

 

Петото негърче

                            

   
© E-LIT.INFO