000101bНикола Лазаров Филипов е роден през 1948 г. в днешния асеновградски квартал Горни Воден в семейство на бежанци от Егейска Македония.

През 1966 г. завършва гимназия в Асеновград със златен медал. Висше образование получава в Пловдивския университет по специалност физика. Има и двугодишна следдипломна квалификация по стандартизация и метрология към ВМЕИ – София.

 Творческата си дейност Никола Филипов започва като ученик. Вестник „Септемврийче” публикува негови материали още в четвърти клас. Около 500 свои статии, разкази, стихове, очерци и др. е публикувал в двайсетина различни български и чуждестранни издания, между които са официозите „Работническо дело”, „Народна младеж”, „Отечествен фронт”, списанията „Родопи” и „Патриот”, вестниците „Комсомольская правда”- Москва, „Нова Македония” – Скопие, „Будилникъ” и „БГ БЕН” – Лондон...

В гимназията същият участвува в дейността на литературно-творческия клуб „Пеньо Пенев”, а в университета - в редакцията на студентската литературно-творческа многотиражка „Полет”.

Първата му самостоятелна книга е „Воден през вековете” и излиза от печат в началото на 1996 г. Тя е краеведческа по своята същност, но засяга отблизо животрептящите проблеми на бежанците от Македония и Тракия. Плод е на дългогодишен изследователски труд и постига изключителен успех. Стотици екземпляри от нея са пренесени в Гърция, Турция, Македония и др. Авторът е получил вълнуващи отзиви и мнения, включително и от известни специалисти като акад. Николай Хайтов, проф. Христо Маринов, доц. Евгения Иванова. Част от книгата е преведена и издадена на турски език със същото заглавие в Истанбул от преселника Маджид Мейманов (Джантюрк).

Следващите книги на Никола Филипов са наръчникът от практични съвети „Как да икономисаме 30 % от електроенергия” и стихосбирката „Пленена душа” - лирика, посветена на най-древната тема в изкуството – темата за красотата и любовта.

Първото десетилетие на новия век той прекарва предимно в Лондон. Плод на това е книгата му „Що е то Лондон и що прави нашенецът там”, издадена през 2007 год. Макар и с предимно хумористично-сатиричен оттенък, описваща главно патилата на наследниците на Бай Ганю, тази книга дава за пръв път гласност на много премълчавани факти и реалности от английската действителност. Освен това в нея е включена полезна обща информация за Лондон и Великобритания, която не може да се намери в други справочници и пътеводители и е от изключителна полза за туристите и желаещите да се устроят на работа.

Тази книга придоби популярност, особено сред българската емиграция в чужбина. През 2010 год. бе отпечатано нейно второ допълнено и преработено издание. Междувременно някои от включените разкази са получили награди на литературни конкурси. През 2008 г. един от тях е класиран от издателство „Балкани” в конкурс за най-добър емигрантски разказ, а през следващата 2009 г. в превод на руски, друг разказ е награден от рускоезичната преса в Лондон.

С нови допълнения, книгата "Що е то Лондон и що прави нашенецът там", през 2012 година претърпя трето издание.

Следват книгите му „„Свети Кирик”-Горни Воден-Долни Воден” - историческа студия за манастира и съответните два квартала на Асеновград от възникването им до наши дни, за чието изследване авторът е посветил доста години и книгата "Златна ябълка" - описваща ритуалите, свързани с чудотворната икона на света Богородица в църквата в родното му място.

През 2014 година книгата му "Що е то Лондон и що прави нашенецът там", обогатена с разкази за поляци, румънци, литовци и украинци, бе издадена от AutorHouse в превод на английски под заглавие "Bulgarians around London" в три варианта: електронна книга, книга с меки корици и книга с твърди корици

e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

Публикации в сайта:

Пленена душа 

Из "Що е то Лондон и що прави нашенецът там"-3 

Из "Що е то Лондон и що прави нашенецът там"-2 

Из "Що е то Лондон и що прави нашенецът там"

                                                                                          

   
© E-LIT.INFO