Пламен ПавловПламен Павлов e роден през 1958 г. Той е преподавател по история на Византия и балканските държави през периода ІV — ХV век във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, доцент, доктор по история. 

 

През различни периоди чете лекции по история на Византия и балканските държави, средновековна българска история и история на културата в различни университети /Пловдив, Шумен, Варна и др./, участва в различни форуми на българските общности в чужбина /Украйна, Молдова, Чехия, САЩ, Румъния и др./ 

 

Сценарист и консултант на документални филми, посветени на българското минало и съдбата на българите в чужбина за БНТ, "Евроком", СКАТ и др., през 2005-2008 г. е автор и водещ на предаването "Студио история и култура" на Национална радиомрежа "Фокус". 
От юни 2003 г. Пламен Павлов е автор и водещ на предаването за история и култура "Час по България" на Национална телевизия СКАТ.

 

Инициатор и участник в създаването на различни научни, културни и обществени проекти: "Българите в Северното Причерноморие", "Онгъл" /за проучването на българското минало в района на Дунавската делта, Молдова и Украйна/, "Асоциация Световната България" и др.

В периода 1998–2002 г. Пламен Павлов е председател на Държавната агенция за българите в чужбина.

 

Автор или съавтор на над 200 студии, книги, учебници, енциклопедии, публицистика, поезия.
Стихове е публикувал във вестниците “Пулс”, “Литературен вестник”, “Литературен форум”, алманасите “Янтра”, “Светлоструй” и др. 
Член на литературното сдружение “Света гора” - Велико Търново. 

 

e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

 

Публикации в сайта:

 

 Спартак - идеята за един по-добър свят 

"Великата българска ерес" в средновековния свят

 

   
© E-LIT.INFO