Цонка ХристоваЦонка Христова е родена в София. Завършила е техникум по полиграфия и фотография “Юлиус Фучик”- София и ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", специалност "Българска филология". От 1989 г. живее в Дряново, обл. Габрово. 

Работила е като журналист в Дряново, Трявна и Габрово; като инструктор по туризъм в Ученически лагери - Габрово; като уредник "Средновековие и Възраждане" в Националния музей на образованието - Габрово. В момента е учител по български език и литература в Дряново. 

От 2006 г. е председател на Дружеството на писателите - Габрово. Редактор на АРТ - страниците в частния габровски ежедневник „100 ВЕСТИ” и на изданието на Дружеството на писателите, Габрово – алманаха „Зорница”. 

Пише поезия и публицистика.

Първата й поетична книга "Думи на кръстопът"/2005/ печели награда за най-добра първа книга на Априловските награди за литература - Габрово, 2006г. Лауреат на първия конкурс за поезия на името на Хр. Фотев - Бургас, 2006. Носител на още редица литературни награди: Кула/2007/ , Бяла/2008/ , Разград/2008/, Мелник /2008, за хайку /, Пловдив/2009, за учители – творци/, "Любовен човек"/2011 г. - втора награда, 2015 г. - първа награда/ и др.

Нейни стихове са публикувани в редица вестници, списания, антологии и алманаси. 

В началото на октомври 2008 г. излезе втората й поетична книга „Размишленията на една мравка”. Под печат е третата й книга „Ретроспекция”. 

 e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 Публикации в сайта:

Из "Попитах мама"

Реплики

За ставането и оцеляването

Любовно 

След любовта 

Ретроспекция

 

------------------------------------------------------------------------------------------

© Цонка Христова
© e-Lit.info Сайт за литература, 2011                           

   
© E-LIT.INFO