Валентина Радинска е родена в на 11 септември 1951 г. в семейството на журналист в град Сливен. Следва две години българска филология в СУ “Климент Охридски”, след което заминава да учи в литературния институт “Максим Горки” в Москва, и го завършва през 1976 г.

 

Работи като журналист във в-к “Народна младеж”, а после – 12 години като редактор в Студия за игрални филми “Бояна”. От 1992 г. до края на 1994 г. завежда отдел “Цивилизации” във в-к “Континент”. От декември 1994 г. работи като редактор, а от юли 1999 г. до юли 2002 г. – като главен редактор на сп. “Европа 2001”. От 1996 г. до 2008 г. заедно с проф. Симеон Янев води спецкурс по творческо писане, а в последните 4 години – и магистърски семинар по същата специалност в СУ “Климент Охридски”.

 

През март 2002 г. Валентина Радинска създава неправителствената организация Българско сдружение “Живот с ДЦП” (детска церебрална парализа), и работи по проекти, свързани с проблемите на семействата, които отглеждат вкъщи деца-инвалиди.

 

Автор е на три реализирани документални сценария на социална тема, както и на сценария на телевизионния филм на БНТ – “Птицата” (2003 г.).

 

Валентина Радинска е автор на седем книги със стихове: “Към мен върви човек” (“Народна младеж”, 1977 г.); “Нощна книга” (“Хр. Г. Данов”, 1983 г.); “Не” (“Георги Бакалов” 1988 г.); “Чистилище” (ИК “Няголова”, 1992 г.); “Всичко” (ИК “Иван Вазов”, 1995 г.); “Поне” (ИК “Хемус”, 2001 г.) и “Дъждовете” (2009 г.).

 

Тя е автор и на литературно-критическото изследване “Димчо Дебелянов и Повелителят на вълците” (1997 г.), за което получава наградата за критика на в-к “Век21”. През 1998 г. получава националната наградата “Мара Белчева” за цялостно поетично творчество. Носителка е и на награда от конкурса на в-к “Труд” “Златен ланец”. За преводите си на поезията на голямата руска поетеса Марина Цветаева, Валентина Радинска е носител на Съюзната награда на Съюза на преводачите в България за 1992 г.

 

Тя е член на Сдружението на българските писатели и на ПЕН-клуба.

 

Нейни стихове са превеждани на всички европейски езици, и са включени в пет англоезични антологии, издадени в САЩ, Канада и Англия.

                    

e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

                                  

                                   

Публикации в сайта:

                         

Дъждовете

                                                                                                                      

   
© E-LIT.INFO